zaterdag 8 augustus 2009

Is uw afwijking te behandelen?

Elk oog is anders. En dus ook elke oogafwijking. De meeste refractie- of brekingsafwijkingen, zoals bijziendheid, verziendheid, cilinderafwijking of ouderdomsverziendheid (leesbril) zijn te verhelpen door refractieve oogchirurgie. Maar er is wel altijd een gedegen vooronderzoek nodig om zeker te zijn dat een operatie verantwoord is en het beoogde effect zal hebben. Zo voorkomen we complicaties en teleurstellingen.

Bijziendheid (Myopie)
Als u bijziend bent, ziet u dichtbij goed, maar veraf slecht. Het hoornvlies is te bol of het oog te lang, waardoor binnenvallende stralen te sterk worden gebroken. Beelden uit de verte komen vóór het netvlies samen en zijn onscherp. Hoe sterker de bijziendheid, hoe korter de afstand waarop u scherp ziet. Bijziendheid wordt meestal gecorrigeerd met min-glazen, maar is ook goed te corrigeren met een ooglaserbehandeling.

Verziendheid (Hyperopie)
Bij verziendheid ziet u veraf scherper dan dichtbij. Het hoornvlies is te plat of het oog te kort, waardoor binnenvallende stralen te zwak worden gebroken. Het punt waarop beelden van dichtbij samenkomen, ligt te ver achter het netvlies. Op jonge leeftijd kan het oog door extra accommoderen de verziendheid deels corrigeren. Bij het ouder worden gaat dit accommoderen steeds moeilijker, eerst van dichtbij en later ook van veraf. Verziendheid wordt meestal gecorrigeerd met plus-glazen, maar is ook vaak te corrigeren met een ooglaserbehandeling.

Cilinderafwijking (Astigmatisme)
Bij astigmatisme is de bolling van het hoornvlies in één richting vlakker dan in de andere. U heeft problemen met zowel dichtbij als veraf zien. Astigmatisme komt vaak voor in combinatie met ver- of bijziendheid.
Astigmatisme wordt meestal gecorrigeerd met een cilindrisch brillenglas, een harde contactlens of een speciale 'torische' zachte contactlens. Maar deze afwijking is ook goed te corrigeren met een ooglaserbehandeling.

Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)
Als u ouder wordt, verliest de ooglens aan flexibiliteit. Scherpstellen van dichtbij gaat steeds minder goed. Dit hoort bij het verouderingsproces en begint ongeveer rond het 40e levensjaar. Veel mensen krijgen behoefte aan een leesbril. Omdat scherpstellen steeds moeilijker gaat, is een steeds sterkere leesbril nodig.
Ouderdomsverziendheid wordt meestal opgelost met een leesbril, maar kan ook met een nieuw type laserbehandeling goed worden gecorrigeerd. Ook lensimplantatie behoort tot de goede mogelijkheden.

0 reacties:

Een reactie posten

 

Welkom!

Veel plezier op onze website. Bekijkt u hier eens al onze berichten over ooglaseren! Het klinkt misschien enger dan het is, maar het resultaat is het meer dan waard! Neemt u ook eens een kijkje bij onze partners ->

Alles over Ooglaseren Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template